Pages Menu
Categories Menu

Surowa kora dębu korkowego, jako surowiec do produkcji ekologicznych wyrobów korkowych

Korek jest potoczną nazwą tkanki korkowej, która formowana jest przez pnie dębów korkowych. To tkanka roślinna zbudowana z martwych mikrokomórek z przestrzeniami międzykomórkowymi, które są całkowicie wypełnione mieszaniną gazową o składzie identycznym jak powietrze. Kora dębu korkowego jest surowcem niezwykle zróżnicowanym. W całym cyklu życia drzewa możemy wyróżnić trzy rodzaje tkanki korkowej:
wall z kork

  1. Virigin – to tzw. korek dziewiczy, z którego tkanka uzyskiwana jest z pierwszego okorowania. Posiada on nieregularną strukturę. Pod warstwą komórek obumarłych, powstaje warstwa phellogen tworząc kolejne milimetry przyrostu dzięki komórkom peryferyjnym, które ulegają podziałowi. Po pierwszym okorowaniu phellogen generuje kolejną warstwę.
  2. Secondary cork – to pierwsza warstwa w procesie reprodukcji, która jest gruba i bardziej płaska niż virigin. Powstaje po 9 latach od okorowania phellogenu.
  3. Amadia – posiada największą grubość, regularną strukturę i największy miąższ.

Z każdym następnym okorowaniem grubość korka wzrasta i można je przeprowadzać nawet do 150 roku życia drzewa. Najlepsze warunki dla rozwoju dębów korkowych występują na obszarze basenu Morza Śródziemnego, a najliczniej w Portugalii. Okorowanie dębu z kory następuje co 9 lat, bez żadnej szkody dla drzewa. Powierzone ono zostaje tylko doświadczonym pracownikom i przeprowadzone jest ręcznie w konkretnych okresach roku.

Właściwości korka

Korek jest niezwykłym surowcem, którego do tej pory nie jest wstanie zastąpić żadna technologia.

  • Lekki
    Powietrze w korku stanowi 90% jego objętości co sprawia, że jest materiałem prawie niezatapialnym. Te właściwości były znane już przed tysiącami lat, jako materiał wykorzystywany do boi i sieci rybackich.
  • Obojętny chemicznie
    Korek nie przepuszcza gazów i cieczy, nie wchodzi z nimi w reakcje i nie ulega przy tym zniszczeniu. Jest nieszkodliwy dla zdrowia, nie ma smaku ani zapachu.
  • Nieprzepuszczalny
    Korek dzięki zawartości suberyny nie jest podatny na działanie wilgoci i na gnicie. Posiada niską higroskopijność, co przekłada się na brak pochłaniania pary wodnej.
  • Elastyczny
    Błony komórkowe korka są wyjątkowo giętkie. Sprawia to, że jest bardzo elastyczny i powraca do poprzedniego kształtu nawet po długotrwałym nacisku, bez śladów deformacji.
  • Trwałość
    Korek praktycznie nie starzeje się i nie traci swoich właściwości, nawet z upływem wielu lat. Nie trzeba go też specjalnie konserwować.<l/i>

Z surowej kory dębu korkowego wytwarza się wiele produktów, które znalazły zastosowanie w różnych branżach. Surową korę znajdziemy na stronie cork24.co.uk. Głównymi wyrobami z korka są:
adhesive cork

  • zatyczki do butelek
  • podłogi korkowe
  • podkładki korkowe
  • galanteria korkowa
  • listwy korkowe
  • korek ścienny

a także wiele innych produktów, które są ekologiczne, w 100% podlegają recyklingowi, nie są toksyczne w kontakcie ze skórą i nie powodują alergii. Wybór korka jest idealny dla osób, które cenią sobie piękno i niezwykłą oryginalność.